Informator turystyczny
Szlaki
Przewodnik
Flora i fauna
Aktualności
Bibliografia
Miejscowości
Miejscowości widmo
Ścieżki przyrodnicze
Ścieżki dydaktyczne
Rezerwaty
Karpaty słowackie
Historia
Beskid Niski
Zaloguj
Licznik odwiedzin
![]() | Dziś | 629 |
![]() | Wczoraj | 756 |
![]() | Razem | 3331613 |
Podkarpackie grzyby |
Wpisany przez GBP Miejsce Piastowe | |||
Pierwszy mieliśmy początkiem maja, wtedy obrodziły przeważnie w ogródkach smardze, a w lesie pojawiły się pierwsze borowiki ceglastopore zwane u nas czarnymi grzybami. Obecnie mamy wysyp borowików zwanych białymi i właśnie ceglastoporych. Najczęściej je zbieram pod jodłami. Jedne i drugie są pyszne, idealne do przetworów. Ten ostatni gatunek można pomylić z rzadziej u nas występującym borowikiem grubotrzonowym. Jak ktoś ma problem z identyfikacją tych dwóch gatunków to najłatwiej jest je odróżnić smakowo. Po protu ten drugi jest gorzki. Do obu podobny jest borowik ponury, jadalny, ale prawdę powiedziawszy nie zbieram go. Borowiki ceglastopore są twrdawe, po przekrojeniu sinieją, należy je dość długo gotować. Niektórzy odlewają pierwszą wodę. Można z nich zrobić pyszną zupę, sos, dodać do gołąbków, marynować, suszyć, a przede wszystkim blanszowane mrozić. Suszone są idealne do bigosu. Pyszna jest zupa łatwa do przyrządzenia. Nie wolno łączyć borowików ceglastoporych z alkoholem. Przepis mojej Mamy Kilka młodych borowików (mogą to być białe albo czarne grzyby) pokrojone usmażyć na masełku z cebulką. Osobno przygotować bulion z dużą ilością marchewki. Wymieszać bulion grzybami, dodać śmietaną z mąką, zagotować. Doprawić czosnkiem, tak z 3-4 rozgniecione ząbki ( niegdyś w Bieszczadach znano niewiele przypraw, najbardziej popularny był kminek i czosnek prawie do wszystkiego dodawane), zieleniną, solą i czym kto lubi. Smacznego.
Fot. Robert Mosoń
Uszak bzowy - Auricularia auricula-judae, dziś taki nietypowy grzyb jadalny. Występuje przez cały rok, nie zawsze jednak można go zauważyć. Zasuszony wygląda jak odwinięty fragment kory, ale kiedy otrzyma odpowiednią dawkę wilgoci - "rozkwita". Większość z Was zna pewnie jego chińskiego kuzyna - grzybka mun, który jest wykorzystywany jako dodatek do azjatyckich potraw. Nasz rodzimy gatunek porasta dziki bez i pewnie stąd jego nazwa, ale rośnie też na wierzbie, buku, klonie i orzechu włoskim. Pewnie też na innych liściastych, ale w tej chwili nie kojarzę. W necie znaleźć można informacje na temat jego właściwości leczniczych. Kto zainteresowany, ten znajdzie Można uszaka marynować, robić sałatki lub wykorzystać do chińszczyzny.
Fot.
Fot. Robert Mosoń
..................
.............
..........
................
.
....
...............
...............
................
..
...
.................
............
............
.............
.................
..........
.......
...............
...........
.......................
. .
|